Home / Intervju  / SARA JO: Sa Norom u moj život došle su nove, dobre navike

SARA JO: Sa Norom u moj život došle su nove, dobre navike

Regionalna pop zvijezda i jedna od najljepših žena Balkana, Sara Jo i njena vjerna prijateljica, Nora Jo, neodoljiv su instagram dvojac koji nas svakodnevno uveseljava fotografijama svog drugarstva, a za WOOF.ba magazin podijelili su svoju priču

Jedna od najvećih regionalnih pop zvijezda, pjevačica Sara Jovanović, na sceni se kao Sara Jo pojavila 2012. godine kao učesnica muzičke emisije Prvi glas Srbije. Odlaskom na Evroviziju 2013. godine stekla je status svjetske muzičke zvijezde, a karijeru je kasnije zapečatila mega-hitovima koji broje na desetine miliona pregleda na YouTube-u.

Međutim, čini se da je posljednjih malo više od godinu dana njen život zapečatila Nora, simpatična i energična ženka Jack Russela. Ovaj neodoljivi dvojac sa društvenih mreža svakodnevno nas uveseljava sjajnim fotografijama iz njihovog zajedničkog života. Za WOOF.ba magazin razgovarali smo sa Sarom o njenom i Norinom suživotu.

U poslednjih godinu dana čini se da je Nora, preslatka ženka Jack Russela, apsolutno preuzela tvoje društvene mreže i postala tvoja najbolja prijateljica. Ispričaj nam, otkud Nora u tvom životu?

Jedna od mojih najbliskijih prijateljica, Dunja Jovanić, na lukav način se raspitala koje su moje omiljene rase pasa. Istovremeno se potrudila da sazna koja bi se rasa najbolje uklopila u moj “lajfstajl“. Na kraju je došla do zaključka da će biti najbolje da kraj sebe imam malog Jack Russela, koji može sa mnom da ide gde god krenem, da je živahan i da ima svoju ličnost. Zauvek ću, kao sudbinski momenat, prepričavati da je u trenutku kada je započela tu svoju akciju saznala za leglo u kome je bila Nora. Kada je gazdarici rekla da želi da psić bude rođendanski poklon, pa da joj je zato važno da zna kada će moći da ga uzme, žena je ne znajući da je moj rođendan 29. oktobra rekla – krajem oktobra ili početkom novembra.

Koliko i na koji način je Nora promenila tvoj život? Koje su najvažnije životne lekcije koje si naučila uz nju?

Koliko god da volite životinje i priželjkujete da imate ljubimca, treba da se zapitate da li ste zaista spremni za tako važan korak. U nekim situacijama to, zaista, iziskuje određenu vrstu žrtvovanja, mada verujem da se vremenom ljubimac prilagodi vašem načinu života. Ponekad sam, čak, nailazila na osudu što sam taj korak shvatala toliko ozbiljno, ali zaista nisam želela da uzmem psa pa da ga posle zapostavim zbog ludačkog tempa, kakav sam tada imala. Plašila sam se da neću moći da mu se u potpunosti posvetim, ali Dunja mi je pomogla da donesem odluku zbog koje se ni jednog trenutka nisam pokajala. Uz Noru sam stekla neke nove, dobre navike, a jedna od njih je ranije leganje i ustajanje, kako bismo imale vremena za dugu šetnju. Zbog nje u prirodi provodim mnogo više vremena nego ranije. Pre sam mislila da nikada nije dovoljno posla i da je veliki broj obaveza pokazatelj da mu pristupaš ozbiljno, a zapravo nije tako. Jako je važno odvojiti vreme za sebe. Eto, jedno malo biće mi je pomoglo da to shvatim. Svaki lep trenutak, koji je postojao pre dolaska Nore u naš dom, postao je još lepši, a putovanja nikada nisu bila zabavnija. Ona uspeva da ulepša i učini veselijim najobičnije radnje, koje svakodnevno obavljamo.

Svaki pas ima specifičan temperament i obrasce ponašanja. Po čemu je Nora posebna?

U nekim situacijama liči na malog čoveka, koji samo što ne progovori. Ima osobine koje cenim i kod ljudi, počevši od velike osećajnosti do toga da ima svoju ličnost, temperament, “karakterčić”. Ume da proceni da li je nešto što ona voli da radi primereno za situaciju u kojoj se nalazimo, a oseća ne samo moju, već i energiju drugih ljudi. Njenom šarmu, jednostavno, niko ne može da odoli.

Posao kojim se baviš zahtjeva mnogo rada, posvećenosti, vremena i putovanja. Kako si uspjela da izbalansiraš radne obaveze i sve Norine potrebe?

Verujem da je Norinoj velikoj prilagodljivosti znatno doprinela moja želja da je stalno uz mene, bez obzira da li idem na trening, na poslovni sastanak ili probu. Tako je bilo od našeg prvog zajedničkog dana. Budući da je mali pas nisam videla ni jedan razlog da ne ide svuda sa mnom. Možda sam, čak, otišla u drugu krajnost, jer je nisam navikavala da sama ostane kod kuće.

Kako izgleda jedan vaš zajednički dan? Imate li neku standardnu dnevnu rutinu?

Posao mi ne dozvoljava uspostavljanje bilo kakve rutine, ali bez obzira u koliko mi sati počinje dan i kakve me obaveze očekuju, ustat ću mnogo ranije nego što je neophodno da bismo imale vremena da prošetamo i da se izigramo.

Zbog trenutne pandemije korona virusa nadležne institucije svih zemalja u regionu donijele su niz preventivnih mjera. Da li to i kako utiče na Norine dnevne potrebe?

Ne bih rekla da su mere preterano menjale naše navike, ako izuzmemo onaj prvi karantin. Kad bolje razmislim, mislim da smo zbog korona virusa Nora i ja mnogo više zajedno nego ranije, jer su moje obaveze i “akcijanje” znatno smanjeni.

Većina njuškica su pravi vragolani i vragolanke. Koji te je Norin nestašluk najviše iznenadio?

Zvučat će kao da je previše hvalim, ali koliko god ona imala svoju ličnost nikada mi nije napravila neki problem. Mnogi su me plašili da će u vreme dok je bila sasvim mala izgristi ovo ili ono, da će malo spavati i mnogo cvileti, a ona je prve večeri kada je stigla u naš dom zaspala kraj mene, spavala koliko i ja, nikada ništa u kući nije pojela. Verujem da sam donekle za to i ja zaslužna, jer sam joj i sada, a naročito tih prvih nedelja bila izuzetno posvećena. Kupila sam joj toliko igračkica da, zaista, nije imala potrebu da nešto drugo “žvaćka”. Nije pravi nestašluk, ali je najbliža tome situacija kada sam u sobi ostavila tanjir sa salvetom koja je mirisala na prženice, koje sam prethodno pojela, a ona od te salvete napravila konfete. Možete zamisliti kakva je kad je to bio njen najveći “greh”.

Poznato je da Balkan i nije u potpunosti pet friendly prostor. Jako je malo kafića i restorana u kojima je šapicama dozvoljen ulaz. Koliko ti je to izazov u svakodnevnom životu?

 Za ove dve godine mnogo toga smo doživele i proživele, a meni je i dalje fascinantno da u XXI veku nailazimo na toliko prepreka. Međutim, nije sve ni tako crno. Susretala sam se s negodovanjem taksista zbog Norinog prisustva, ali je bilo i divnih vozača koji su, malo je reći, ljubitelji životinja. Može se reći da je to svakodnevno balansiranje između bezosećajnosti jednih i izuzetne ljubavi drugih ljudi.

Neka istraživanja kažu da 30% vlasnica i vlasnika kućnih ljubimaca priznaje da radije prati druge kućne ljubimce na društvenim mrežama nego drugačije sadržaje. Koja su tri tvoja omiljena instagram profila sa šapicama?

Mnogo ih je, ali bih istakla @paya.dog. Paja je ljubimac naših prijatelja, Katarine Batuta i Uroša Višekrune, čija pomoć mi je na početku života s Norom mnogo značila, jer sam od njih dobila bezbroj informacija o navikama oštrodlakog Jack Russela.

I, za kraj našeg razgovora, poruči nešto svima koji žele, a još uvijek nemaju psa?

Zapitajte se da li će vaš pas biti najsrećniji na svetu, da li možete da mu pružite najlepši mogući život, da li ste spremni da mu budete posvećeni? Samo ako su sva tri odgovora potvrdna, pas može da bude srećan i zdrav. Tada ćete, lančanom reakcijom, i vi biti srećni i uživati u svim zajedničkim aktivnostima, a donekle i obavezama koje ljubimac donosi u kuću.


PREPORUKE

1. Koju hranu za pse preporučujete i zašto?

Iako je mali pas, Nora je vrlo izdržljiva i zdrava. Dok je bila mlađa nekoliko ljudi, koji imaju Jack Russela, preporučili su nam granulice za koje su tvrdili da su najbolje za tu rasu. Međutim, Nori nisu prijale. Posle nekoliko pregleda veterinar nam je savetovao da joj kuvamo hranu.Od tada jede ujutru i uveče jede skuvanu rižu i junetinu, sa vrlo malo granulica. Testirali smo nekoliko, a ispostavilo se da su za nju najbolje Farmina N&D. Postoje u nekoliko ukusa, pa kad poželimo da razbijemo monotoniju imamo mogućnost, ali akcenat je na kuvanju.

2. Veterinarska stanica u Beogradu kojoj najviše verujete?

Srećna sam što je Nora od prvog dana u rukama veterinara Milana Matića, iz ordinacije “Spina”. Ne samo da je fantastičan stručnjak, već je i divan čovek. Jako je važno naći veterinara u kog imate veliko poverenje i kome baš uvek možete da se obratite, a mi smo sve to našli u Milanu Matiću.

3. Grooming salon kome najviše veruješ?

Od početka smo kod divnog Nikole Skakića (salon “Grooming time” Vračar), kog nam je prvo preporučila Katarina, koja ima već pomenutog Paju, a onda i moj dugogodišnji trener Jasmina Aleksandrov. Otišli smo kod Nikole i oduševili se.

Mi smo najveći zaljubljenici i zaljubljenice u šapice i njuškice. Uživamo u istraživanju tema vezanih za zdravlje i životni stil kućnih ljubimaca. Najiskrenije i najglasnije se smijemo u razgovorima sa vlasnicima i vlasnicama pasa. Vikendima bacamo lopticu za članove i članice naše čupave porodice.

NO COMMENTS

POST A COMMENT