Home / Intervju  / NADINE MIČIĆ: Za tri života Duški ne mogu uzvratiti ljubav koju dobijam

NADINE MIČIĆ: Za tri života Duški ne mogu uzvratiti ljubav koju dobijam

Najbolje drugarice, životne partnerice i prava instagram poslastica, glumica Nadine i njena Duška, podijelile su sa čitateljima i čitateljicama WOOF.ba magazina neke od svojih zajedničkih trenutka, životnih lekcija i savjeta

Ukoliko ste ljubitelji i ljubiteljice pozorišta i slobodno vrijeme provodite pred daskama koje život znače onda ste sigurno imali priliku gledati jednu od najperspektivnijih i najljepših bosanskohercegovačkih mladih glumica, Nadine Mičić.


Život ove najbolja studentice Odsjeka za glumu sarajevske Akadademije scenskih umjetnosti 2014./2015. godine i neizostavnog dijela predstava „Hasanaginica“, „Murlin Munro“, „Ana Karenjina“ i brojnih drugih, unazad nekoliko godina uljepšava i preslatka ženka engleskog koker španijela, Duška.


Najbolje drugarice, životne partnerice i prava instagram poslastica, Nadine i Duška, podijelile su sa čitateljima i čitateljicama WOOF.ba magazina neke od svojih zajedničkih trenutka, životnih lekcija i savjeta.

Otkud i kako Duška u životu Nadine Mičić?

Psi su sastavni dio mog života otkad znam za sebe. Ono što je vrlo važno jeste da se o niti jednom nisam samostalno morala brinuti do Duške. To su bili porodični psi i vrhunac mog sudjelovanja je igra i maza. Eh! Obzirom da već nekoliko godina živim sama, poželjela sam biće o kojem bi se brinula, tačnije psa. Stan u kom sam živjela je bio iznajmljen i znala sam da mora biti nešto manjeg rasta. Naravno da se mjesecima nisam ugasila i smoždivši prijatelje mojom željom oni su odlučili da mi ga poklone. Sjela sam u auto i otišla u Zrenjanin po Dušku. Duška se zvala Dastin Damali i kada sam gospođi rekla da će se ipak zvati Duška nije mogla da vjeruje. Eto, i ovdje svašta napričah, ali tako je Duška ušla u moj život. Kao najljepši poklon!

Prema fotografijama koje svakodnevno dijeliš na društvenim mrežama čini se da njoj ne manjka ljubavi?

Moje prijateljice koje se inače zovu njenim tetkama kažu da je to najvoljeniji pas. Ona je neizmjerno voljiva. Šarmira sve oko sebe i itekako je svjesna toga.

Svaki pas ima specifičan temperament i obrasce ponašanje. Po čemu je to Duška posebna?

Osim što je neeeeeenormalno svojeglava, ono što mene fascinira je empatija koju ona posjeduje. To je pas koji reaguje na svađu, visoke tonove i svaki nagli pokret koji bi je mogao asocirati na nasilje i to se odnosi na sve ljude. Izuzetno je zaštitnički nastrojena, ali nikad agresivna. Ljudi koji su u našoj okolini češće znaju reći “Duška ne laži više i progovori!”. Eto mislim da vam je jasno o kakvom se karakteru radi. Čovjek pas!

Kažu da dosta često pas poprima osobine svojih vlasnika i vlasnica. Da li je to slučaj i kod Vas?

Uh, ne znam! Osim što ona savršeno manipuliše sa mnom i svakodnevno me zavodi, svaka je na svoju ruku.

Kako izgleda jedan Vaš dan? Imate li neku standardnu dnevnu rutinu?

Vrlo sam zahvalna što je Duška pas koji spava koliko i ja (spavalice smo obje). Tri puta u danu izlazimo, dva su kraća izlaska i jedan je baš šetnja, često do parkića kod Druge gimnazije. Kući se mazimo ili igramo sa velikom loptom koju obožava. Uglavnom kući spava (hrče tačnije).


Sigurno da su kućni ljubimci u ovim uslovima uzorkovanim pandemijom virusa COVID-19 najsretniji. Vlasnici i vlasnice su stalno kući, više je vremena za maženje i igru, a vjerovatno smo i dosta popustljivi na sve njihove želje i prohtjeve. Kako izgleda Vaš život u izolaciji?

Duška je oduševljena trenutnom situacijom i uopće joj nije jasno šta ja radim toliko vremena u kući. U izolaciji sam joj se puno više posvetila, pa je i naučila svašta novo. Tačnije, moj dečko je naučio, dok mene i dalje ne benda. Ali, često smo na planini, vozi se autom i to obožava.  Čak nekad primjetim i da je nerviram pa ode sama u sobu i legne, valjda da se skloni malo!

Nažalost, Sarajevo još uvijek nije pet friendly grad. Jako je malo kafića i restorana u kojima je dozvoljen ulazak šapicama. Koliko je to izazov u vašem svakodnevnom životu? Koliko je tvoj izazov u tvome poslu?

Ja sam toga bila svjesna kada je Duška došla, tako da to nisam ni forsirala. Ona je još kao vrlo mala naučila da ostaje kući. Jednom sam je dovela na probu i pokakila se na sred scene, kolega je tad rekao “Posra nam se na glumu” (čitateljima se izvinjavam na gadostima ali je to sastavni dio suživota sa psom, a meni strašno duhovito). Duška ostaje kući, gdje god može da ide sa mnom to i čini!

Nadine prije i nakon Duške. Koliko je preslatka ženka engleskog koker španijela promijenila tvoj život? Koje su to najvažnije životne lekcije koje učimo od krznenih drugara i drugarica?

Moj život bez Duške nezamisliv, a vjerujte i mnogim ljudima koji nas okružuju. Ja imam osjećaj da joj za tri života ne mogu uzvratiti ljubav koju ona meni daje. Eto to je imanje psa, sve stane u tu rečenicu. Promijenila me jeste, pretvorila me je u isparanoisanu mater koja bdije nad svojim psom. Strašno sam osjetljiva na nju! 

Koja je tvoja poruka svima onima koji žele, a još uvijek nemaju psa ili se boje odgovornosti koju ta veza nosi sa sobom?

Ako želite psa, jednostavno, nabavite ga! On će vas naučiti apsolutno svemu. Ništa nije kao što zamišljate i ne može se ni dočarati na ovaj način. To je jedna mnogo ozbiljna veza. Samo ću vam reći da svom psu govorim “Ja sam tebe rodila.” Eto takva je to ljubav! To naprosto želite.


PREPORUKE

1. Koju hranu za pse preporučujete? Zašto?

Trenutno koristimo Oasy granule i Duški se jako dopadaju. Probali smo nekoliko različitih proizvođača, ali čini se da su ove najbolje za nju.

2. Koji vam je omiljeni pet friendly kafić u Sarajevu?

U našoj vezi samo vlasnica kafeniše (smijeh),

3. Veterinarska stanica kojoj najviše vjerujete?

Iskreno, još uvijek nismo našli neku koja nam u potpunosti odgovara.

4. Grooming salon kome najviše vjerujete?

Grooming salon “Azul”. Ne znamo šta bismo bez njih!

Mi smo najveći zaljubljenici i zaljubljenice u šapice i njuškice. Uživamo u istraživanju tema vezanih za zdravlje i životni stil kućnih ljubimaca. Najiskrenije i najglasnije se smijemo u razgovorima sa vlasnicima i vlasnicama pasa. Vikendima bacamo lopticu za članove i članice naše čupave porodice.

NO COMMENTS

POST A COMMENT