Home / Lifestyle  / Shenzhen je prvi kineski grad koji je zabranio korištenje psećeg i mačjeg mesa u ishrani

Shenzhen je prvi kineski grad koji je zabranio korištenje psećeg i mačjeg mesa u ishrani

Zakon o zabrani ubijanja, prodaji i korištenju psećeg i mačijeg mesa u ishrani stupa na snagu od 1. maja 2020. godine

Grad Shenzhen u Kini doneo je novu odluku izmjeni zakona o zabrani ubijanja, prodaji i korištenju psećeg i mačijeg mesa u ishrani, koja stupa na snagu 01.05.2020. godine.

Čini se da je pandemija korona virusa donijela i nešto dobro jer je upravo zbog njega donešena ova odluka. Kineski stručnjaci smatraju da je izbijanje COVID-19 virusa povezano sa konzumacijom mesa divljih životinja. Nakon što je kineska vlada zabranila prodaju i konzumiranje mesa divljih životinja, vlasti u Shenzenu su otišle i korak dalje, te u zakonski zabranile prodaju, ubijanje i korištenje mesa pasa i mačaka u ishrani.

U Kini se godišnje ubije preko 10 miliona pasa zbog mesa, dok u cjelokupnoj Aziji ta brojka ide i do 30 miliona pasa godišnje, procjena je Humane Society International, međunarodne organizacije koja se bori za prava životinja.

Izvor: BBC News

Fotografija: Ancaro Project na Unsplash.

Mi smo najveći zaljubljenici i zaljubljenice u šapice i njuškice. Uživamo u istraživanju tema vezanih za zdravlje i životni stil kućnih ljubimaca. Najiskrenije i najglasnije se smijemo u razgovorima sa vlasnicima i vlasnicama pasa. Vikendima bacamo lopticu za članove i članice naše čupave porodice.

NO COMMENTS

POST A COMMENT