Home / Trendovi  / Izvođenje pasa u vrijeme zabrane kretanje NIJE ZVANIČNO DOZVOLJENO

Izvođenje pasa u vrijeme zabrane kretanje NIJE ZVANIČNO DOZVOLJENO

Iako se u bosanskohercegovačkim medijima pojavila informacija da su vlasnici i vlasnice pasa izuzeti iz naredbe Federalne uprave civilne zaštite o zabrani kretanje iza 18:00 sati, ovu informaciju još uvijek nije zvanično potvrdila FUCZ i MUP KS

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) u subotu, 21.3.2020. godine, donijela je naredbu o zabrani kretanja sviH građana i građanki na području Federacije BiH od 18:00 do 05:00 sati. Iz ove naredbe izuzimaju se isključivo zaposleni i zaposlene koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federcije BiH, kao i zaposleni i zaposlene kojima se proces rada odvija u smjenama. Iako se u bosanskohercegovačkim medijima pojavila informacija da su vlasnici i vlasnice pasa izuzeti iz ove naredbe, Federalna uprava civilne zaštite ovu informaciju još uvijek nije zvanično potvrdila.

Vođeni novonastalom situacijom o zabrani kretanja iza 18:00 sati, te u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, Udruženje za zaštitu životinja “Ruka za šapu” i redakcija magazina WOOF.ba 22.3.2020. godine uputilu su službeni dopis Federalnoj upravi civilne zaštite, te Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, o izmjenama gore spomenute naredbe, kako bi se vlasnicima i vlasnicama pasa u jednom od tri ponuđena termina (20:00 – 21:00, 21:00 – 22:00, 22:00 – 23:00) odobrilo 20 minuta za izvođenje pasa radi obavljanja fizioloških potreba. Ova praksa vršila bi se na udaljenosti od 200 m od zgrade prebivališta, uz obavezu poštivanja ranije određenih mjera zaštite i samozaštite. Veterinarski fakultet UNSA uputio je isti zahtjev 23.3.2020. godine, sa posebnim akcentom na mogućnost pogoršanja mikoepidemiološke situacije u stanovima ukoliko psi budu primorani da fiziološke potrebe vrše u zatvorenom prostoru.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, gostujući u programu N1 televizije, te govoreći o trenutnom stanju provođenja mjera zaštite i prevencije u borbi protiv pandemije korona virusa, istakao je da: “Nemamo mi milion vlasnika sa kućnim ljubimcima, svakako može ispred zgrade ili kuće izvesti psa ili kojeg već ljubimca ima”, dajući vlasnicima i vlasnicama pasa potvrdu da svoje kućne ljubimce mogu izvoditi u periodu trajanja zabrane kretanja. Međutim, kontaktirali smo FUCZ i dobili odgovor da ova odluka nije zvanična, te da će biti razmatrana na šestoj vandrednoj sjednici Federalne uprave civilne zaštite 24.3.2020. godine.

Istog dana, gosp. Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, za N1 televiziju govorio je o provođenju mjera zaštite od korona virusa u Kantonu Sarajevo. Upitan da li vlasnici kućnih ljubimaca mogu ih nakratko izvesti uveče ispred zgrade da obave nuždu, Jusko je odgovorio: “Policijski sat je od 18 i svi ga moramo poštovati.”

Stoga, pozivaju se svi vlasnici i vlasnice kućnih ljubimaca da poštuju naredbu FUCZ o zabrani kretanja u periodu od 18:00 do 05:00 sati i instrukcija MUP KS do zvanične i pismene potvrde Federalne uprave civilne zaštite i MUP Kantona Sarajevo kojom bi vlasnici i vlasnice mogli biti izuzeti od ove naredbe, i to u skladu sa dostavljenim zahtjevima i u predviđenom terminu, maksimalno poštujući upute za kretanje i mjere zaštite i samozaštite tokom pandemije virusa COVID-19. Veoma je važno da se u ovakvim situacijama šire provjerene i adekvatne informacije kako bismo izbjegli kažnjavanje naših sugrađana i sugrađanki. Svjesni smo i činjenice koliko je važno da naši najdraži drugari i drugarice imaju mogućnost obavljanja fizioloških potreba u termina u kojima to inače rade, tako da smo okupljenji oko istog cilja napravili niz koraka kako bi to u konačnici i bili u mogućnosti.

Mi smo najveći zaljubljenici i zaljubljenice u šapice i njuškice. Uživamo u istraživanju tema vezanih za zdravlje i životni stil kućnih ljubimaca. Najiskrenije i najglasnije se smijemo u razgovorima sa vlasnicima i vlasnicama pasa. Vikendima bacamo lopticu za članove i članice naše čupave porodice.

NO COMMENTS

POST A COMMENT