Home / Lifestyle  / COVID-19: Izolacija, rad od kuće, moj pas i ja

COVID-19: Izolacija, rad od kuće, moj pas i ja

Radite od kuće i provodite cijeli dan sa svojim najdražim krznenim drugarima i drugaricama? Evo nekoliko savjeta kako da zajedničko vrijeme iskoristite na najbolji način

Pandemija virusa COVID-19 napravila je apsolutnu pometnju svih životnih tokova, ne samo u Bosni i Hercegovini i regionu, već u cijelom svijetu. Sa ciljem prevencije daljnjeg širenja virusa i vlastite izolacije većina ljudi radi od kuće ili nikako ne napušta svoje domove. Za vaše krznene drugare i drugarice, reklo bi se, pravi raj – vlasnici i vlasnice su kući cijeli dan. Međutim, cjelodnevni boravak u kući ili stanu može imati i loše strane.

Evo nekoliko savjeta kako da vaše zajedničko druženje učinite maksimalno produktivnim i korisnim, ne samo za vaše ljubimce, već i za vas.

Iako će biti oduševljeni vašim cjelodnevnim prisustvom u kući ili u stanu samo ležanje pored nogu dok se vi bavite pisanjem beskrajnih e-mailova nije dovoljno. Morate se pobrinuti da vaši drugari i drugarice imaju fizičku aktivnost, te da, pored uobičajnih šetnji i aktivnosti koje zajednički praktikujete, dobiju vašu pažnju i u toku “radnog dana”. Kroz fizičku aktivnost, kratku igru ili sesiju maženja učinit ćete sjajnu stvar i za svoje fizičko zdravlje – sjediti za računarom i radnim stolom bez prestanka i bez pauze nije dobro.

Prije nego počnete radni dan izađite sa svojim psom u šetnju. Ukoliko niste u potpunoj izolaciji i karantinu onda ne izbjegavajte dužu jutarnju šetnju. Idealno za razbuđivanje i aktivan početak produktivnog dana.

Getty images

Rad od kuće i cjelodnevan boravak u stanu ili kući idealan je da dodatno razmazite svoga psa. Stoga, kako biste izbjegli situaciju šoka kod svojih ljubimaca nakon povratka u staru radnu rutinu praktikujte da u toku dana izađete iz prostora u kome boravite (ukoliko niste u karantinu), npr. na kratku vožnju biciklom ili trčanje. Još jedan win-win. Svoje ljubimce ne odvikavate od standardnog odsustvovanja, a svoje tijelu dajete potrebnu tjelovježbu.

Ne dozvolite da vaš pas bude fokus pažnje cijeli dan. Iako je ovo najteža stvar svima koji su ludo zaljubljeni u svoje ljubimce, ali je itekako važna i neophodna u ovom periodu. To može postati loša navika i kasnije će biti strašna gnjavaža kada budete zajednički morali da se vratite u staru životnu rutinu. U redu je dati svom psu puno ljubavi i pažnje, ali nemojte mu dopustiti da u toku ovih trenutaka bude u apsolutnom fokusu vaše pažnje.

Pobrinite se da svog psa zabavite prije nego se bacite na posao. Iako većina pasa prespava većinu vremena kada su sami, sada se njihov dnevni fokus mijenja. Svjesni su vašeg prisustvo, te će zasigurno kompenzirati dosadašnje drijemanje za boravak pored vas. Da biste izbjegli bespotrebna žvakanja kablova i uništavanje namještaja obezbijedite im igračke i žvakalice.

Stavite krevet ili jastuk za pse blizu mjesta na kojem radite kako bi vaš pas mogao biti tik do vas. Preslatko je da u ovim trenutcima budete zajedno, čak i ako svako od vas radi svoj posao.

Getty images

Ne pretjerujte sa hranom i slatkišim (to važi i za vas)! Iako ćete sigurno biti u iskušenju da mnogo više nagrađujete svoga psa imajte na umu da dodatno zajedničko vrijeme ne treba da znači i dodatni kilogrami. Potrudite se da imate balans između zajedničke fizičke aktivnosti i hrane/slatkiša koje jedete ili kojom nagrađujete svoje šapice.

Smislite određene igrice kojima ćete zanimati svoga psa. Možete sakriti poslastica unutar kuće ili stana, a zatim poslati vašeg psa da ih pronađe. Jednostsvno, ali efikasno. Odličan način da zabavite vašeg psa i nahraniti ga na način koji održava um i tijelo aktivnijim nego jedenje iz posude.

#OstaniteKući.

Iako je povod ovog cjelodnevnog boravka u kući ili stanu na nekoliko sedmica izuzetno ozbiljan i rezultat je zdravstvene krize koja je zahvatila cijeli svijet, iskoristite to na najbolji i najefikasniji mogući način. Najvažnije je da smanjite socijalnu interakciju i da, kada ste već ostali sami sa svojim ljubimcima, izvučete maksimum iz svakog trenutka.

Mi smo najveći zaljubljenici i zaljubljenice u šapice i njuškice. Uživamo u istraživanju tema vezanih za zdravlje i životni stil kućnih ljubimaca. Najiskrenije i najglasnije se smijemo u razgovorima sa vlasnicima i vlasnicama pasa. Vikendima bacamo lopticu za članove i članice naše čupave porodice.

NO COMMENTS

POST A COMMENT