Home / Zdravlje  / Kućni ljubimci ne prenose COVID-19

Kućni ljubimci ne prenose COVID-19

Trenutna pandemija virusa COVID-19 se isključivo prenosi sa čovjeka na čovjeka i trenutno nema nikakvih dokaza da kućni ljubimci, uključujući i mačke i pse, mogu prenositi ovaj virus

Pandemija virusa COVID-19, poznatijeg kao korona virus, rezultat je prenošenja sa čovjeka na čovjeka. Iako su veterinarske službe Hong Konga potvrdili prisustvo genetskog materijala ovog virusa kod psa koji je bio u bliskom kontaktu sa svojim zaraženim vlasnicima i vlasnicama Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je da, trenutno, nema dokaza da kućni ljubimci mogu širiti ovaj virus. Stoga, nema opravdanja za poduzimanje bilo kakvih drastičnih mjera protiv vaših najdražih ljubimaca, a koji bi na bilo koji način mogli ugroziti njihovu dobrobit.

Niti jedno od, do sada, urađenih istraživanja iz ove oblasti ne dokazuje da psi i mačke imaju epidemiološku ulogu u širenju ove ljudske bolesti. Međutim, zaključci kineskih naučnika dostavljeni Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja su da oni mogu da budu pozitivni na testu, ako se zaraze od svojih vlasnika ili vlasnica.

Business Insider / Getty images

Veterinarske službe posebne administrativne regije Hong Konga izvijestile su dokaze da je jedan pas pozitivno testiran na virus COVID-19 nakon bliske izloženosti njegovim vlasnicima koji su bili zaraženi. Provedena istraživanja pokazala su prisutnost genetskog materijala iz virusa COVID-19 u nekoliko navrata (Izvještaj 1/3/2020 i Izvještaj 9/3/2020), međutim pas nije pokazivao nikakve kliničke znakove bolesti niti je dokazano da dalje može prenositi ovaj virus.

Međutim, važno je skrenuti pažnju na to da korona virus (CCoV) kod pasa i mačaka postoji tridesetak godina, te su dosadašnji korona virusi kod kućnih ljubimaca uzrokovali isključivo stomačne probleme (proljev i manjak apetita), i nisu se prenosili sa ljubimaca na vlasnike i vlasnice. Za razliku od životinja, kod ljudi ova grupa virusa po pravilu izaziva respiratorne tegobe.

Protiv korona virusa kod pasa postoji vakcina koja pruža zaštitu od kliničke bolesti, ali ne pruža zaštitu od infekcije. To znači da vakcinisan pas može “pokupiti” virus i izlučivati ga u okolinu, ali je manja vjerovatnoća da oboli nego ako nije vakcinisan.

Bez obzira na trenutnu pandemiju pri rukovanju i brizi o životinjama uvijek se trebaju provoditi osnovne higijenske mjere. To uključuje pranje ruku prije i poslije obilaska ili rukovanja životinjama, njihovom hranom ili zalihama, a u ovakvim situacijama i izbjegavanje ljubljenja, lizanja ili dijeljenja hrane. Kad je to moguće, osobe koje su bolesne ili su pod liječničkom zaštitom zbog COVID-19 trebale bi izbjegavati bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima ili se pobrinuti da se tokom samoizolacije ili karantina o njima brine neko drugi. Ukoliko to nije opcija, u tom slučaju bi trebali održavati odgovarajuće higijenske procedure i ako je moguće nositi masku za lice.

Izvor: World Health Organization / World Organization for Animal Health

Naslovna fotografija: Zhou Tianxiao

Mi smo najveći zaljubljenici i zaljubljenice u šapice i njuškice. Uživamo u istraživanju tema vezanih za zdravlje i životni stil kućnih ljubimaca. Najiskrenije i najglasnije se smijemo u razgovorima sa vlasnicima i vlasnicama pasa. Vikendima bacamo lopticu za članove i članice naše čupave porodice.

POST A COMMENT