Home / Lifestyle  / Krzneni wanderlusteri dobili toalete na Helsinškom aerodromu

Krzneni wanderlusteri dobili toalete na Helsinškom aerodromu

Preko 10,000 pasa godišnje sa svojim vlasnicima i vlasnicama putuje preko Helsinškog aerodroma. Dugi letovi i još duža presjedanja često mogu biti jako stresni za naše ljubimce, pogotovu u slučajevima kada nemaju mogućnost obavljanja nužde

Nije veliko iznenađenje da skandinavske zemlje prednjače u svim aspektima društvene odgovornosti. Stoga, Finska je napravila korak naprijed prilagođavanjem svoje aerodromske infrastrukture u pet friendly zonu, postavivši dva toaleta za pse unutar Međunarodnog aerodroma Helsinki.

Statistike kažu da preko 10,000 pasa godišnje sa svojim vlasnicima i vlasnicama putuje preko Helsinškog aerodroma. Dugi letovi i još duža presjedanja često mogu biti jako stresni za naše ljubimce, pogotovu u slučajevima kada nemaju mogućnost obavljanja nužde. Prema riječima aviokompanije Finavia, toalet za pse može biti jedan od odlučujućih faktora da se vlasnici i vlasnice odluče kojom rutom žele letjeti. Predstavnici i predstavnice aviokompanije Finavia očekuju da će postavljanje ovih toaleta olakšati putovanja s psima ili mačkama.

Toaleti za kućne ljubimce dizajnirani su sa fokusom na pse, ali i ostale životinje ih mogu koristiti.

Foto: FInavia

Putovanje avio saobraćajem sa šapicama i njuškicama mnogo je češće i uobičajnije nego što to ljudi misle. Kućni ljubimci ili psi u službi pratioca osoba sa teškoćama veoma često putuju sa svojim vlasnicima i vlasnicama. Pored toga, broj pasa lutalica koji su udomljeni u drugim zemljama i dovedeni u Finsku se povećava iz godine u godinu.

“Putnici i putnice sa psima i ostalim kućnim ljubimcima već neko vrijeme su nam se javljali sa upitima oko obavljanja nuždi njihovih krznenih saputnika i saputnica. Predugi transferi i pauze između letova su veoma često jako stresni za njihove drugare i drugarice, stoga, i za njih same, a kako je nama glavni cilj da svim putnicima i putnicama obezbijedimo sjajno iskustvo putovanja, odlučili smo se za ovaj korak” kazala je Eveliina Vironen, u ime kompanije Finavia.

GDJE SE TAČNO NALAZE?

Jedan od novoizgrađenih toaleta za pse se nalazi izvan terminala, dok se drugi nalazi unutra, u okviru sigurne zone. Unutrašnji “prostor za olakšavanje” se nalazi u nešengenskoj oni T2, kod gate-a 51A – D. Toalet se nalazi u izvodjenom, zatvorenom prostoru.

Vanjski “prostor za olakšavanje” se nalazi do glavnog ulaza na T2, odvojeno od pješačke zone.

“Prosto namijenjen za olakšavanje ljubimaca je jednostavan za upotrebu i čišćenje, te je što autentičniji prirodnom okruženju u kojima psi obavljaju nuždu kako bi bez problema mogli da ga koriste” kazala je Mari Järvenpää u ime Interior Architect SIO, Recover Nordic, kompanije zadužene za dizajniranje toaleta za pse.

Foto: FInavia

Izvor: Foreigner.fi

Mi smo najveći zaljubljenici i zaljubljenice u šapice i njuškice. Uživamo u istraživanju tema vezanih za zdravlje i životni stil kućnih ljubimaca. Najiskrenije i najglasnije se smijemo u razgovorima sa vlasnicima i vlasnicama pasa. Vikendima bacamo lopticu za članove i članice naše čupave porodice.

NO COMMENTS

POST A COMMENT