Home / Zdravlje  / SAVJETI: Kako zaštiti svoga psa tokom hladnih zimskih dana?

SAVJETI: Kako zaštiti svoga psa tokom hladnih zimskih dana?

Koliko god se divili predivnim, mekanim i pufnastim prirodnim ogrtačima naših najboljih drugara i drugarica treba znati da krzno nije idealna izolacija, pogotovo ne na velikoj hladnoći

Ako imate psa kojeg ne praktikujete izvoditi napolje zbog trenutnih vremenskih (ne)prilika, a pri tome vaš pas nije beba, nije stari pas i nije bolestan, ne postoji apsolutno nikakav razlog da ga ne izvedete. Uz dobru pripremu, opremu i kontrolisanu dužinu boravka vani vaše šapice će biti i više nego sretne sa malo snijega na njuški.

Izlazak vani tokom hladnog vremena

Osnovna stvar tokom hladnih zimskih dana je da vaš pas, bez obzira što biste radije boravili u toplom i zatvorenom prostoru svoga doma, zadrži svakodnevnu rutinu rekreacije. Na taj način izbjegava nakupljanje kilograma i smanjuje mogućnost da postane nezadovoljan, letargičan i bezvoljan. Ukoliko se nedovoljno kreće i ne sagorijeva svoju energiju onda su posebno podložni razvoju problema u ponašanju, kao što su cviljenje, prekomjerno lajanje, kopanje, žvakanje, grižnja ili gruba igra.

Zimska ishrana

Odaberite prehranu s visokokvalitetnim bjelančevinama i mastima kako biste zadovoljili energetske potrebe svoji najvjernijih drugara i drugarica. Bebe i mladi psi sagorijevaju više kalorija, tako da imaju veće energetske potrebe. Stariji, manje aktivni psi imaju niže energetske potrebe i zahtijevaju prehranu koja je prilagođena tim potrebama.

Neovisno o veličini, pasmini ili dobi, tokom hladnih zimskih mjeseci i dvonožne i četveronožne životinje intuitivno povećavaju unos kalorija pa je važno da se pas redovito rekreira.

Ukoliko vaši ljubimci provode vrijeme napolju (a mi se itekako nadamo da ne provode), potrebno je više hrane zato što je za akumulaciju i čuvanje toplote potrebno mnogo energije. Posudu za vodu mijenjajte često i pobrinite se da je uvijek svježa i da nije smrznuta. Tokom zime, metalne posude obavezno zamijenite za plastične obzirom da je moguće da se jezik zalijepi za ledeni metal.

Garderoba za pse nije isključivo modiranje

Iako mnogi psi imaju gustu dlaku koja im pomaže zadržati toplinu na niskim temperaturama, nekim kratkodlakim pasminama, malim psima, štencima i starijim psima može dobro doći dodatna toplina džempera ili prsluka. Pojedine rase kao haski ili labrador, su prosto stvoreni za hladno vreme. Neke, naprosto, nisu.

Kod pasa sa kratkom dlakom zaštita je očigledno manja. Također, nižim psima treba zaštiti stomačić jer se snijeg vrlo brzo zalijepi za dlaku na stomačiću na kojoj se naprave grudvice koje bi tokom dužeg boravka ili neuklanjanja mogle prouzrokovati promrzline. Zamislite sebe u majici kratkih rukava na temperature ispod nule, stoga, za neke vrste pasa kaputići i odelca nisu modiranje.

Odaberite odjeću izrađenu od vodootpornog materijala koja dobro pristaje psu, ali koja omogućava kruženje toplog zraka između tijela i materijala. Naravnoo, ni u oblačenju svoga ljubimca ne pretjerujte obzirom da višak odjeće može dovesti do pregrijavanja prekomjernog znojenja, što nadalje izaziva razne iritacije, osipe pa čak i ranica na koži.

Posljednjih nekoliko godina na bosanskohercegovačkom tržištu pojavilo se nekoliko izuzetno kvalitetnih proizvoda za pse. Jedan od njih je i MAZA Dogwear, domaći brend koji se bavi proizvodnjom unikatnih odjevnih predmeta, garderobe i kaputića za naše male krznene drugare i drugarice. Ukoliko do sada niste, ovo je idealna prilika da istražite šta se to sve nalazi u ponudi i da podržite domaću proizvodnju, a da pritom učinite ogromnu uslugu svojim najdražim drugarima i drugaricama.

Foto: MAZA Dogwear

Šapice

Nažalost, zbog ogromnog bosanskohercegovačkog aero-zagađenja idilični prizori bijelog snijega po kome se neumorno igraju vaši krzneni drugari i drugarice je skoro pa nemoguć. Stoga, vrlo je važno da poslije svake šetnje posebnu pažnju obratite na šape koje bi trebalo dobro isprati od soli kojom su posipane sve ceste i trotoari. Nakon pranja, šape je potrebno dobro obrisati i posušiti, a jastučiće na šapama i područje između prstiju namazati vazelinom ili zaštitnom kremom. Veliki izbor krema za zaštitu pronašli smo u Zoo Centrima (SCC, Grbavica i Otoka), dok je Husse od nedavno na naše tržište uveo i Tass+, kremu za jastučiće na bazi pčelinjeg voska. To je vrlo važno da ne bi došlo do nepoželjnih iritacija i upale kože između prstiju što zna biti vrlo bolno.

Foto: Husse BiH

Antifriz iz auta je smrtonosan za pse! Na trotoarima ili parkinzima mtokom zimskih dana vidimo lokve i tragove ispuštenog antifriza kao posljedicu korištenja klime u automobilima. Psi mogu ili da ugaze pa da kasnije ližući šape unesu antifriz u organizam ili mogu da tokom bezazlenog istraživanja u šetnji poližu njegove tragove ili lokvice. Gledajte gdje se vaš pas kreće dok ste napolju, a kada se vratite kući obavezno mu operite šape.

NAPOMENA: Isto kao što je opasno ostavljati psa samog u autu na velikim vrućinama opasno je isto činiti zimi. U vrlo kratkom vremenu nakon što ugasite auto, on se pretvara u ledenu limenu kutiju. Ništa manje nije opasno ostaviti ga samog u autu koji je uključen obzirom na opasnost od trovanja ugljen monoksidom.

Malo više pripreme i zimske radosti mogu da počnu

Izlazak vani tokom zimskih dana, svakako! Pripremite se i opremite dobro i uživajte u zimskim radostima. Ali, imajte u vidu da i psi mogu da zarade promrzline na šapama, repu, nosu i ušima. Ne dozvolite svom psu da provodi duže vreme napolju u toku zimskog perioda. Također, dobro obratite pažnju na znakove koji pokazuju da zimska hladnoća negativno utiče na vašeg krznenog druga ili drugaricu. Znakovi mogu uključivati vidljivo drhtanje, stiskanje, uzastopno podizanje nogu ili stalno pokušavanje vraćanja u zatvoreni prostor.

Dobro pravilo glasi: ako je temperatura prehladna za vas, prehladna je i za vašeg kućnog ljubimca.

Mi smo najveći zaljubljenici i zaljubljenice u šapice i njuškice. Uživamo u istraživanju tema vezanih za zdravlje i životni stil kućnih ljubimaca. Najiskrenije i najglasnije se smijemo u razgovorima sa vlasnicima i vlasnicama pasa. Vikendima bacamo lopticu za članove i članice naše čupave porodice.

NO COMMENTS

POST A COMMENT