Home / Zdravlje  / SUPLEMENTACIJA U ISHRANI PSA: Pomodarstvo ili potreba?

SUPLEMENTACIJA U ISHRANI PSA: Pomodarstvo ili potreba?

Posljednjih petnaestak godina svjedoci smo ekspanzije ponude, ali i potražnje najraznovrsnijih suplemenata ili dodataka ishrani namijenjenih različitim uzrastima i različitim stanjima pasa i mačaka. Zašto je to tako?

Ako pogledamo vukove, njihov način života i način ishrane, vidjet ćemo da žive u čoporu i dijele plijen. Ako su dovoljno brzi i vješti uhvatit će zeca, srnu ili nekog drugog četvoronožnog biljojeda. Prvo će otvoriti utrobu i pojesti unutrašnje organe, a zatim mišiće. Kožu jedu na kraju. Razlog tome je što ima dlaku koja smeta probavnom sistemu i zato što je sačinjena od vezivnog i epitelnog tkiva, a time i siromašna u visokovrijednim proteinima. Vukovi i ostali četvoronožni predatori kosti jedu samo u periodima velike gladi ili se radi o jedinkama na najnižoj hijerarhijskoj ljestvici.

Ovakav redoslijed u ishrani (utroba, mišići, koža) je instinktivno ponašanje oblikovano milionima godina u cilju preživljavanja jedinki, a time i opstanka vrste. Kada govorimo o kostima, životinje će prvo oglođati hrskavicu sa zglobova i grudne kosti, a samo koštano tkivo se rijetko nalazi u obroku. Ako se radi o ulovljenoj ptici, životinja će pojesti i kosti, jer su one mehke, lahko se lome i neće opteretiti crijeva.

Vuk u čoporu tokom dana prelazi i po nekoliko desetina kilometara u potrazi za plijenom. Rado će se počastiti šumskim plodovima, ponekad će jesti lišće određenih biljaka, a primjećeno je da mogu lizati određene stijene ili tip zemljišta, najčešće pjeskovito. Dakle, vuk nije gojazan, to je atleta u odličnoj fizičkoj kondiciji, sa vrlo malo potkožnog masnog tkiva. Hrani se intermitentno, tek svaki drugi ili treći dan, ne poznaje nikakve biskvite niti čokoladne bombone za pse, additive, emulgatore i slično.

Složit ćete se da nema skoro nikakve sličnosti između vuka i njegovog današnjeg potomka psa, barem kada je ishrana u pitanju. Pseća dlaka je odavno prestala da vrši ulogu u termoregulaciji kod velikog broja rasa pasa. Naši prijatelji spavaju u toplom, u udobnim mekim ležaljkama, imaju redovne obroke jedan ili više puta u toku dana, a uz to i poslastice. Pored toga, često će svako od ukućana krišom iskazati ljubav svojim četvoronoznim prijateljima i prijateljicama: kockicom sira, komadom pice ili mrvicom čokolade (ne nikako!).

Kada se količina hrane na dnevnom nivou sabere, pa pomnoži sa brojem dana u mjesecu, pa sa brojem meseci u godini dobijamo ozbiljno gojaznog psa. Uz to dodajmo i to da kućni psi često imaju samo dvije do tri kratke šetnje u toku dana, sa vrlo malo fizičke aktivnosti i igre. Uzmemo li u obzir izuzetno brz rast kod određenih rasa pasa, npr. njemačka doga, rotvajler, zatim genetski uslovljenu sklonost ka odredjenim oboljenjima, život na neodgovarajućoj geografskoj širini (npr. samojed u Grčkoj), potpuno drugačiji stil i način života odvojen od prirode u potpunosti, shvatamo da su suplementi u današnje vrijeme zaista neophodni.  Proizvođači se utrkuju da vas u prvom utisku pridobiju, a svoje povjerenje ćete na drugu loptu pokloniti kvalitetu i onome što vam je preporučio veterinar ili veterinarka.

Foto: Freepik

Generalno uzevši velikim rasama pasa do godinu dana ili čak i duže, neophodni su suplementi koji utiču pozitivno na rast hrskavice. Reći ćete: ,,Ali te sastojke organizam psa sam stvara”. To jeste tačno, ali u nedovoljnoj količini. Uz to, hrskavice mladih psa u porastu su svakodnevno izložene mikropovredama usljed velike težine psa i još uvijek nedovoljno razvijenih mišića, te ligamenata koji treba da obezbijede stabilnost zgloba.

Suplementacija za njemačke ovčare, maltezere, bišone i labradore

Starijim psima (u obzir dolaze sve rase u trećoj trećini svog životnog vijeka – npr. njemački ovčari od 7. godine, chivave od 8. do 9. godine, itd.) neophodno je davati suplemente na bazi taurina, L-karnitina, vitamina C, B kompleksa i hrom pikolinata za olakšanu funkciju srca i bolji metabolizam masti i ugljikohidrata, što će usporiti dobijanje na težini. Uz sve to obavezni su antioksidansi kao npr. vitamin E i selen koji ce djelovati protiv slobodnih radikala i time usporiti starenje ćelija.

Rasama sklonim oboljenjima kože, npr. maltezer, bišon, engleski bulldog ili labrador neophodni su suplementi na bazi vitamin B i E, omega 3 kiselina, biotina i sastojaka biljnog porijekla, a oni će svi zajedno doprinjeti zdravlju kože i njenom lokalnom imunitetu.

Psima sklonim formiranju kristala i pijeska u bubrezima i mokraćnoj bešici, npr. stafordima, potrebno je doživotno davati suplemente na bazi metionina i posebnu medicinsku hranu u preventivne svrhe.

Iz svega ovoga možemo zaključiti da upotreba suplemenata u ishrani pasa nije pomodarstvo, već potreba koju su nametnuli uslovi savremenog života. Udaljavanje od prirode je neminovnost, ali svakako postoje načini da svojim najboljim prijateljima i prijateljicama obezbijedimo najbolji kvalitet života.

Doktorica veterinarske medicine. Specijalistkinja kardiologije malih životinja. Uzgajivačica pasmine američka akita i vlasnica uzgajivačnice "CrossCrown Akitas".

NO COMMENTS

POST A COMMENT