Home / Lifestyle  / Obavezno evidentiranje ljubimaca u državnu bazu

Obavezno evidentiranje ljubimaca u državnu bazu

Prijavljivanje vašeg psa u državnu Bazu podataka, čak i ako je već čipovan, zakonska je obaveza svakog vlasnika i vlasnice

Važnost identifikacije pasa

Identifikacija pasa je njihovo trajno označavanje jedinstvenom elektronskom oznakom, mikročipom. Značajna je zbog provođenja neophodne kontrole vlasništva pasa, posebno kontrole opasnih zaraznih i parazitarnih bolesti od kojih obolijevalju i ljudi i životinje (zoonoze kao što su bjesnilo, ehinokokoza, lajšmanioza, i dr.).

U našoj zemlji je nezakonito i nepropisno provoditi bilo kakvu veterinarsku intervenciju ako pas nije prethodno identifikovan mikročipom. Veterinarska organizacija koja krši ovaj propis, ali i vlasnik psa koji to dopusti, riskiraju sankcije.

Obavezna evidencija ljubimaca u državnu Bazu

Prema Pravilniku o identifikaciji i vođenju evidencije pasa, mačaka i pitomih vretica u Bosni i Hercegovini (“Službeni glasnik BiH”, broj 96/16) svi psi koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine moraju biti identifikovani i evidentirani u skladu s njegovim odredbama.

To znači da se pas nakon trajnog označavanja mora evidentirati u registar svih pasa i mačaka, odnosno državnu bazu podataka koju vodi i ažurira Agencija za označavanje životinja, kao dio Ureda/Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Početkom ove godine konačno su ispunjeni svi uslovi za potpunu implementaciju pomenutog Pravilnika, pa je u Bazu neophodno evidentirati sve pse, uključujući one koji su ranije identifikovani i mikročipovani.

Početkom ove godine konačno su ispunjeni svi uslovi za potpunu implementaciju pomenutog Pravilnika, pa je u Bazu neophodno evidentirati sve pse, uključujući one koji su ranije identifikovani i mikročipovani.

Samo veterinar može unijeti vašeg psa u državnu Bazu

Identifikaciju, unos podataka u Bazu podataka i izdavanje pasoša vlasniku ili držaocu pasa vrše isključivo veterinari. Nakon identifikacije i unosa podataka u Bazu, veterinar vlasniku ili držaocu izdaje propisanu ispravu, pasoš, u koji se unose podaci o provođenju obaveznih preventivnih mjera zaštite zdravlja, kao i drugih intervencija veterinara nad konkretnom, identifikovanom životinjom.

Vlasnici pasa su dužni prijaviti svog psa u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu gore pomenutog Pravilnika ili najkasnije prilikom prvog ovogodišnjeg redovnog cijepljenja protiv bjesnila.

Ako vlasnička knjižica/pasoš koji imate za svog psa nema biometrijsku šifru, vaš pas nije u državnoj Bazi podataka i neophodno je da se u tom smislu šo prije javite svom veterinaru koji će izvršiti upis ljubimca u Bazu/Registar i pribaviti odgovarajući pasoš.

Ako već niste, napominjemo da je neophodno da veterinar provede sve obavezne redovne mjere zdravstvene zaštite – vakcinaciju protiv bjesnila i dehelmintizaciju pasa protiv trakavice Echinococcus granulosus.

Sankcije veterinarske inspekcije

Ako vlasnik ne osigura identifikaciju, označavanje i evidentiranje psa u Bazu podataka/Registar, te nema odgovarajući pasoš, veterinarski inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izdavanjem prekršajnog naloga će izreći novčanu sankciju u iznosu od 300KM.

Ova sankcija se može izreći i ako pas nije čipovan nikako, ako nemate adekvatan pasoš i ako se ustanovi da pas nije evidentiran u Bazi, kao ako vlasnik psa ne prijavi nabavku, uginuće ili otuđenje psa bilo kojeg karaktera veterinarskoj organizaciji u određenom roku.

Veterinarska inspekcija počinje vršiti intenzivan nadzor

Napominjemo da je početkom novembra veterinarska inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo dobila nesmetan pristup i korišćenje podataka državne Baze podataka za kućne životinje, što će značajno unaprijediti i olakšati kontrolu inspekcije u narednom periodu u dijelu koji se odnosi na identifikaciju, označavenje i kontrolu kretanja, kao i provođenja obaveznih mjera zaštite zdravlja ove vrste životinja.

Izvor: Dog Trust

Mi smo najveći zaljubljenici i zaljubljenice u šapice i njuškice. Uživamo u istraživanju tema vezanih za zdravlje i životni stil kućnih ljubimaca. Najiskrenije i najglasnije se smijemo u razgovorima sa vlasnicima i vlasnicama pasa. Vikendima bacamo lopticu za članove i članice naše čupave porodice.

NO COMMENTS

POST A COMMENT