Home / Zdravlje  / DEMODIKOZA: Savremeni pristup iz ugla tradicionalne kineske medicine

DEMODIKOZA: Savremeni pristup iz ugla tradicionalne kineske medicine

Demodikoza kod pasa kroz tao filozofiju i teoriju 5 elemenata

Demodikoza ili Demodex je upalna bolest kože kod pasa, a u manjoj mjeri i mačaka, uzrokovana parazitskom grinjom Demodex canis, Demodex injai (kod pasa) i Demodex cati, Demodex gatoi (kod mačaka). Već svi vlasnici i vlasnice pasa znaju, a pogotovo vlasnici i vlasnice šar pejeva i rotvajlera, da je demodex jedan vrlo žilav šugarac, koji se nekad nalazi na samoj površini kože, te se, pravljenjem skarifikata, lako može videti pod mikroskopom u većem ili manjem broju, što svakako ne koindicira sa težinom oboljenja. Međutim, češće se nalazi duboko u koži, gdje se sa zadovoljstvom nastanjuje oko korijena dlake izazivajući njeno opadanje, svrab, ponekad crvenilo i neprijatan miris kože.

I zaista, puno puta sam pred sobom imala očigledan slučaj demodikoze, a uzročnika nisam mogla naći u vidnom polju mikroskopa. Napominjem da sam u tim slučajevima imala uspijeh prilikom propisivanja terapije protiv Demodexa: neprijatan miris je nestao, opadanje dlake se smanjilo, češanje je prestalo vrlo brzo, a nova dlaka je krenula da raste na promijenjenim mjestima.

Ali, hajde da se osvrnemo na netipične primjere demodikoze kod pasa. Davne 2009. godine na kongresu dermatologa u Sloveniji, imala sam priliku da slušam interesantno predavanje dvoje svojih kolega. Gospođa je radila kao dermatolog u specijalističkoj bolnici za životinje u San Francisku, a kolega je imao svoju specijalističku praksu u Parizu. Punih devedeset minuta su prikazivali svoje slučajeve oboljenja kože po principu različitog ispoljavanje iste bolesti i principi liječenja. Dakle, mogli smo pratiti oblike iste bolesti kože na dva različita kontinenta i na dvije potpuno različite geografske širine. Govoreći o demodikozi, koleginica iz San Franciska je navela da je neprijatan miris imala samo u 1% slučajeva, dok je kolega iz Francuske rekao da je primijetio neprijatan miris kože u svakom drugom slučaju. Ako pogledamo naše prostore, lično sam imala kao simptom neprijatan miris u preko 90% slučajeva.

Rekla bih da će se sve kolege složiti u genetskoj predispoziciji vezanoj za demodikozu, a to se pre svega odnosi na rase šar pei i njihove mješance, zatim rotvajler, francuski i engleski buldog, itd.

Iz ove perspektive, ako govorimo o tipičnim simptomima demodikoze, mogu slobodno reći da ih nema. Kroz veliki broj potvrđenih slučajeva, sretala sam se sa širokom paletom simptoma od blagog proređivanja dlake na glavi bez ikakvog češanja i crvenila, preko većih ovalnih lezija na koži koje su crvene, upaljene i potpuno bez dlake, do teških slučajeva generalizovane demodikoze sa vrlo neizvjesnom prognozom. Takođe, demodikoza se može javiti samo na vratu, kao crvenilo i opadanje dlake, sa ili bez češanja, opadanje dlake po leđima sa hiperpigmentacijom, diskretno proređivanje dlake po nogana bez crvenila, itd.

Ako podvučemo crtu, znamo da je savremena veterina uspjela da nađe krivca za demodikozu. Ne, to nije demodex, jer se ovaj šugarac može naći na površini kože potpuno zdravih pasa. Krivac je sam ćelijski imunitet domaćina koji dozvoli razmnožavanje demodexa od čega i potiču lezije na koži. Ali, hajde da se osvrnemo na principe kineske tradicionalne medicine i da posmatramo demodikozu kroz tao filozofiju i teoriju 5 elemenata.

Foto: Magazin WOOF

Demodikoza koja se javlja u vrelim ljetnim mjesecima ili početkom jeseni nakon dogog i žarkog ljeta direktna je posljedica akumulirane vatre u tijelu. Ova vatra se preko srca i tankog crijeva širi do površine kože, gde se sastaje sa vrućinom iz spoljašnje sredine. Unutrašnja vatra dovodi do isparavanja tjelesnih tečnosti. Ova isparenja dolaze do površine kože izazivajući erupcije na koži. Iz ugla tao filosofije, koža je element metal, a kako vatra topi i deformiše metal, jasno je kako se to oslikava na koži. Pored toga, pri vrućini iz spoljašnje sredine, pluća takođe gube energiju. Ako znamo da su pluća zadužena da životnu energiju sprovedu do svih organa pa i kože, pri velikim dugotrajnim ljetnim žegama ova njihova funkcija ne može biti ostvarena. Time dolazi do slabljenja opšteg imuniteta, ali i lokalnog imuniteta kože. Liječenje se izvodi ubadanjem akupunkturnih iglica na lokacije srce i pluća u cilju izbacivanja vatre iz tijela. Pored toga ojačaćemo energiju pluća koja će povratiti svoju normalnu energetsku funkciju.

U vrlo hladnim i suhim zimskim mjesecima dolazi do gubitka životne energije i pojave suhoće u plućima. Hladnoća troši životnu energiju i time su odbrambene snage organizma oslabljene. Ovim principom se može objasniti ciklična pojava demodikoze kod  nekih pasa samo zimi, dok se u ljetnim mjesecima demodex smiri i pas izgleda zdravo. Pored toga, hladna suhoća sama po sebi dovodi do pojave suhe i ispucale kože zbog sužavanja krvnih sudova i do povlačenja zaštitne wei energije u dublje slojeve tijela. Mrtve ćelije kože su idealno mjesto za razvoj demodexa.

Hladnoća donosi jos jedan poremećaj, a to je neredovna, suha stolica, tj. zatvor. Time se u organizmu zadržavaju toksini i raspadni produkti metabolizma koji oštećuju jetru, bubrege i pluća. Ovdje, pored energetske, imamo i direktno narušavanje funkcije pluća. U liječenju akupunkturom, u zimskom periodu, potrebno je ojačati vatru pluća da bi ona mogla  normalno da  vrše svoju funkciju  širenje energije kroz tijelo. Tako će se životinja sama oporaviti, bez upotrebe hemijskih preparata.

Ponekad i promjena životne sredine može dovesti do spontanog izliječenja. Imala sam slučaj teškog demodexa, gde je pas morao konsatantno biti pod terapijom spot-on preparatima. Sticajem okolnosti, vlasnica je psa morala prebaciti iz centra Beograda kod svoje majke koja živi u jednom malom naselju na planini. Pas je ostao bez terapije iz čisto ekonomsskih razloga, ali su priroda, čist planinski vazduh i čista voda učinili svoje : pas je zdrav , sjajne dlake i bez ikakvih promena po koži već par godina.

Na kraju se zapitajmo: da li je zdravlje u tableti ili ipak nije?

Doktorica veterinarske medicine. Specijalistkinja kardiologije malih životinja. Uzgajivačica pasmine američka akita i vlasnica uzgajivačnice "CrossCrown Akitas".

NO COMMENTS

POST A COMMENT