Home / Zdravlje  / ENDOPARAZITI: Napasti koje ugožavaju zdravlje vaših ljubimaca

ENDOPARAZITI: Napasti koje ugožavaju zdravlje vaših ljubimaca

Ključnu ulogu u širenju unutrašnjih parazitoza kod kućnih ljubimaca igraju nesvjesni i nedovoljno informisani vlasnici i vlasnice

Kućni ljubimci pa i njihovi vlasnici su u stalnoj opasnosti od unutrašnjih parazita, stoga, zaštita od istih je i zakonska obaveza uz redovnu vakcinaciju. Međutim, adekvatna terapija i prevencija od ovih malenih stvorova je tema kojoj se ne daje puno značaja i čak je zapostavljena u stručnoj veterinarskoj literaturi. Prema posljednjim istraživanjima, ali i kroz samu praksu u veterinarskim stanicama u Bosni i Hercegovini, došlo se do saznanja da je infestacija unutarnjim parazitima u Bosni i Hercegovini izrazito velika. Razlog tome je veliki broj uličnih i napuštenih životinja, koji ne podliježu adekvatnoj veterinarskoj njezi, te se iz tog razloga javlja enormna kontaminacija javnih parkova i zemljišta, posebno u urbanim područjima naše države. Međutim, ključnu ulogu u širenju unutrašnjih parazitoza kod kućnih ljubimaca igraju nesvjesni i nedovoljno informisani vlasnici i vlasnice.

Postoji veći broj vrsta endoparazita koji parazitiraju u gastrointestinalnom traktu naših čupavih četvorenožaca. Dijele se na:

• Pljosnate segmetisane crve od kojih se najčešci ehinokosus i trakavice,
• Kukasti paraziti koji u organizam ulaze preko kože i šapa kao npr Ancylostoma caninum, te
• Oblići ili oble gliste iz porodice Askaridida, koji uzrokuju toksokaroze i najčešći su stanovnici probavnog sistema kod pasa.

Crijevni paraziti se prenose na razne načine: najvećim brojem putem izmeta u dvorištima i parkovima, preko zaraženih posudica koje se dijele među psima, unošenjem jajašaca na cipelama u kućne prostorije, preko posteljice zaraženog psa na štence, ali i preko majčinog mlijeka sa zaraženog psa na kučiće ili mačiće.

SIMPTOMI

Simptomi zaraze i invazije endoparazitima mogu varirati, a kod pasa i mačaka su to obično bezvoljnost, gubitak apetita, ispadanje dlake, bolovi u trbuhu na pritisak, napuhan trbuh, svrbež ili trljanje stražnjice od tlo, proljevi ili zatvori, uočljive bijele trakice ili loptice u izmetu životinje, te u težim slučajevima i povraćanje.

Kod štenaca i mladih pasa, pa i mačaka koji su inficirani glistama javljaju se slabost, gubitak apetita, nepravilnan i spor rast i razvoj, dok u težim slučajevima dolazi do rahitisa, anemije i upale pluća. Trbuščić je u većini slučajeva izražen i jako napuhan.

Veoma je bitno napomenuti da su neke vrste parazita zajedničke za ljude i životinje, prenose se direktno i izazivaju zdravstvene probleme kako životinjama tako i ljudima. Neki paraziti ne parazitiraju samo u probavnom traktu tako da mogu ostaviti trajne posljedice na druge organske sisteme i organe (oči, mozak, pluća, srce).

Na bosanskohercegovačkom tržištu postoji veći broj proizvoda protiv endoparazita: u vidu tableta, sirupa, spot-on solucija, kao i kombinacije sa zaštitom protiv vanjskih parazita. Preporučeni preparati su sa fenbendazolom, pirantelom, prazikvantelom, febantelom, afoksolanerom i milbemicin oksomom kao aktivnom supstancom. Komercijalno se nazivaju caniverm, nexgard spectra, dehinel, milprazon, drontal plus.

Foto: Magazin WOOF

Većina ovih proizvoda sadrži iste ili slične aktivne supstance. Iako su brendovi koji proizvode antiparazitske lijekove na tržištu BiH skoro pa identični veterinar ili veterinarka će prema općem psihofizičkom stanju ljubimca da procijeni šta bi bilo najbolje, odnosni koji od antiparazitika je najadekvatniji za aplikaciju. Neke tablete za unutrašnje parazite kućni ljubimci ne podnose dobro ili ih je teže aplicirati , te sama aplikacija nekada izaziva veliki veliki stres. U tom slučaju uvijek je bolje koristiti one koje su filom obložene ili pak one koje imaju ukus poslastice. Spot-on solucije se apliciraju preko kože, a djeluju na vanjske i unutrašnje parazite pa su jako dobar izbor kod kućnih ljubimaca koji ne podnose aplikaciju tablete. Kako izabrati proizvođača i sredstvo za liječenje unutrašnjih parazitoza je na vama i vašem veterinaru.

Prevencija treba da počne u ranim danima života vašeg ljubimca, prvi put čak sa četrnaest dana starosti. U nekim slučajevima postoje indikacije za čišćenje majke i tokom trudnoće. Svi proizvodi se daju višekratno u određenom vremenskom periodu i direktno su vezani za težinu i uzrast. Kako preduzeti adekvatne profilaktičke mjere može da vas uputi vaš veterinar. Nikada ne trebate sami donositi odluke za prevenciju i terapiranje unutrašnjih parazitoza, jer neadekvtna terapija samo pogoršava situaciju. Veoma važan korak jeste da pročitate upustvo proizvođača, jer postoje neke razlike kod različitih proizvoda, različitih aktivnih supstanci i djelovanje na vrste parazita. Ne postoje indikacije da se terapiraju teško bolesne životinje, životno ugrožene, sa oslabljenim organizmom čak i kada su unutrašnji paraziti sekundarni problem. Ako vaši kućni ljubimci dolaze u kontakt sa napuštenim životinjama ili se nalaze u neposrednoj blizini sa velikim brojem drugih životinja onda morate biti dodatno oprezni. Ako već dođe do oboljenja koja izazivaju unutrašnji paraziti, obavezno je da potražite pomoć veterinara radi adekvatne terapije i profaliktičkih mjera kako bi na pravi način zaštitili ostale životinje i ljude.

Na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, ali i u veterinarskim stanicama možete uraditi jednostavnu i jeftinu analizu fecesa i provjeriti stanje vašeg kućnog ljubimca. Ukoliko želite zaštiti vašeg  kućnog ljubimca na adekvatan način, neophodno je da savjetujete sa stručnim osobljem.

Ukoliko želite zaštiti vašeg  kućnog ljubimca na adekvatan način, neophodno je da savjetujete sa stručnim osobljem.


MIŠLJENJE BIOLOGA

Pored komercijalnih antiparazitika postoje i mnoge prirodne namjernice koje se koriste u ljudskoj ishrani a koji psima i mačkama mogu pomoći da se riješe crijevnih nametnika. Kao prirodni lijek broj jedan protiv parazita biolozi preporučuju Kurkumu koja ima antiupalna i antioksidacijska svojstva, te tako pomažu zaštititi sluznicu crijeva kod zaraženih pasa i mačaka. Kurkumu možete dodati hrani koju pas inače jede, ali je ne dajite skotnim ženkama. Na 5 kg mase ljubimca dodajte ¼ male kašike kurkume.

Kao antiparazitsku terapiju za pse preporučuju se karanfilići i bijeli luk. Dokazano je da karanfilićili klinčić poboljšava oslabljeni imuni sistem kod pasa i pored toga posjeduje antiparazitska svojstva. Sedam dana zaredom možete psu umješatii zdrobljen karanfilić u hranu tako da malim psima date četvrtinu, srednjim pola, a velikim cijeli karanfilić. Ne davati duže od sedam dana i skotnim ženkama.

Bijeli luk ili češnjak posjeduje aminokiseline koje sadrže sumpor i djeluju antiparazitski. Jedan režanj bijelog luka je doza za 10 kg mase psa koji se nareže u hranu i ne davati duže od sedam dana.

Mrkva i Peršun su nezaobilazni začini koji se koriste u ljudskoj ishrani a sjajni su u borbi protiv crijevnih parazita kod pasa. Mrkva pored što je izvrstan izvor nutrijenata za pse, djeluje protiupalno na crijeva. Malim psima u hranu je potrebno umiješati pola, a većim psima i do dvije supene kašike naribane mrkve.

U period dehelmintizacije  gliste ispuštaju toksine u tijelo psa. U svrhu eliminacije toksina iz tijela kod psa možemo koristiti peršin koji posjeduje antiupalna svojstva, izvor je hranjivih tvari i pomaže u oporavku sluznice crijeva. Napravite čaj od peršina i dajte psu kašikom ili spricom direktno usta oko 20 ml.

Dr. sci. Nedim Šuta, spec.

Zaljubljenik u male životinje od malih nogu, posebno pse, mačke, ptice i konje. Doktor veterinarske medicine. Zaposlen u Veterinarskoj ambulanti “Ketti” Pofalići.

NO COMMENTS

POST A COMMENT