Home / Lifestyle  / PRETJERANO LAJANJE: Av, av, av, kad porastem bit ću lav

PRETJERANO LAJANJE: Av, av, av, kad porastem bit ću lav

Šta bi to bilo pretjerano lajanje? Koliko traje „normalno lajanje“ i koji su razlozi lajanja?


Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg ljudi napuštaju i odbacuju svoje ljubimce ili ih daju u šinteraje jeste upravo pretjerano lajanje. Međutim, lajanje je jedan od segmenata složenog sistema komuniciranja pasa koji, u pravo vrijeme i na pravom mjestu, itekako može biti koristan za vlasnike i vlasnice.

Psi laju. Najjednostavnije objašnjenje: zato što su psi. To je jedan od načina njihovog složenog sistema komunikacije, sa nizom značenja, ali i usljed različitih razloga. Unutar čopora, psi međusobno ne komuniciraju lajanjem. Njime obično reaguju na podražaje iz vanjske okoline ili se služe da upozore ljude na opasnosti, recimo, na zdravstvene probleme, poput skorijeg napada epilepsije ili pada šećera u krvi, ali ponekad i na druge ljude. Upravo iz tog razloga pseće lajanje ne treba potpuno suzbijati.

Međutim, šta bi to bilo pretjerano lajanje? Koliko traje „normalno lajanje“ i koji su razlozi lajanja? Sve su to pitanja na koji mnogi vlasnici i vlasnice prečesto nemaju adekvatne odgovore.

Najprije treba sagledati situaciju u kojoj dolazi do lajanja. Ono može postati pretjeranim u većini slučajeva kada ga vlasnici ili vlasnice potiču svojim ponašanjem ili usljed neodgovarajućeg načina brige o psu. U takvim situacijama vlasnik ili vlasnica treba naučiti kako da promjenama u svome ponašanju promjeni i ponašanje svoga kućnog ljubimca. Glavni zadatak svakog novog vlasnika i vlasnice je da prepozna razloge zbog kojih pas počinje lajati, te to znanje koristi kako bi psa mogao preusmjeriti na drugu radnju. Ako pas neprestano laje dok niste kod kuće, to je znak tjeskobe ili straha od razdvajanja. Ovo ćete jedino prevazići ako svom krznenom ljubimcu u prvom redu date više zajedničkih aktivnosti i naravno ljubavi. Psi itetako razumiju emocije. Daju ih i traže nazad. U ovom slučaju ako pas pati od tjeskobe, prije odlaska iz kuće rekreirajte se sa psom putem  žustre šetnje. Komunicirajte sa psom.

Psi itetako razumiju emocije. Daju ih i traže nazad.

Pretjerano lajanje se obično ispoljava kod pasa koju su zanemareni izuzev onda kada zbog nereda ili buke vlasnici ili vlasnice na njih obraćaju pažnju. Obično, ti isti vlasnici ili vlasnice nastoje prekinuti ovaj vid ponašanja tako što psiću daju kolačić, ponude igračku, kažnjavaju psa verbalno ili, u najgorem slučaju, fizički. Svaki znak pažnje koju pas može dobiti od vlasnika, čak i ako je to pažnja u vidu vikanja ili fizičkog kažnjavanja, za psa je tražena informacija, odnosno poticaj da se tako nastavi ponašati i dalje. Ovo je posebno izraženo u slučajevima kada se vlasnici i vlasnice rijetko bave psom.

Ponekada razlog pretjeranog lajanja može biti i neodgovarajuća okolina u kojoj pas živi, odnosno kada boravi u okoliki i prostoru koji mu prouzrokuje frustracije i stres. Javlja se kod pasa koji nemaju mogućnost kretanja, jer su vezani na lancu ili su u boksu. Isto tako, držanje psa u stanu, bez redovitog izvođenja u šetnju, uz nedovoljnu količinu kretanja dovodi do devijacija u ponašanju, pa između ostalog i do pretjeranog lajanja. U ovakvim slučajevima do promjena u ponašanju na bolje se dolazi promjenom okoline i pružanjem više prilika za šetnju i kontakt sa drugim psima. Naime, psi moraju redovno izlaziti u šetnju, a dnevna količina kretanja ovisi o osobinama psa, kao što su karakter, veličina, ali i inteligencija.

Kažnjavati psa kada laje se ne preporučuje iz nekoliko razloga. Prije svega, pas koga fizički kažnjavate ništa ne uči. Ono što se dešava je da taj isti pas prestaje da laje pred osobom koja ga kažnjava, no i dalje će lajati kada ta osoba nije u blizini. Nadalje, fizičkim ili verbalnim kažnjavanjem se narušava emocionalni odnos između vlasnika/ice i psa, a dugoročno potiče agresivno ponašanje. Ako je posljedica lajanja neki drugi problem u ponašanju, npr. plašljivost, onda će se kažnjavanjem plašljivost dodatno pojačati.

Ako pas laje ritmično i ustrajno, odnosno ako pas ispoljava ovaj vid ponašanja pred drugim aktivnostima koje mu se nude, laju bez ikakvog očitog podsticaja, vrte se u krug, trče i zalijeću se u vertikalne površine poput ograda, zida ili trče za automobilima onda se radi o kompulzivnom ponašanju.  Kompulsivni poremećaji u ponašanju se javljaju kada su životinje frustrirane, anksiozne ili u stanju stresa. U ovim slučajevima vlasnik ili vlasnica treba prepoznati situacije kada bi pas mogao započeti sa kompulsivnim ponašanjem, te ga omesti u tome davanjem signala u vidi naredbe da učini nešto drugo, a zatim ga nagraditi za prihvatljivo ponašanje.

Stariji psi mogu početi lajati bez nekog uobičajenog razloga, a to se događa zbog promjena u nervnom sistemu koje nastaju starenjem. U tim slučajevima potrebno je obratiti pažnju na gluhoću ili bolesti mozga kao što je kognitivna disfunkcija. Naime, smanjeni senzorni kapacitet koji dolazi sa starenjem može stvoriti psu dojam veće izoliranosti, kao i manje sposobnosti da funkcionira uz minimalno svijetlo noću. Za neke takve pse će biti dovoljno ostaviti upaljeno svijetlo da prestanu lajati. Svakako je poželjno zatražiti pomoć veterinara koji će možda moći psu prepisati određene lijekove.

Uzrok pretjeranog lajanja, nadalje, može biti i nagomilana energija koju pas ne potroši tokom dana, koja u dužem vremenskom kontinuitetu dovodi do frustriranosti ili tjeskobe. Međutim, najveći razlog pretjeranog lajanja je zapravo dosada. Na ovaj način psi vam pokušavaju reći da njihove potrebe nisu zadovoljene. Stoga na samom vlasniku ili vlasnici je da zaključi koje potrebe svom psu nije zadovoljio. Ne smijemo i zanemariti činjenicu da je sklonost ka lajanju kombinacija gena, ali i odgoja i vanjskih uticaja. Ako pas čuje druge pse da laju, lajat ce i on, međutim ako se radi o lovačkim pasminama ili čuvarima, mješancima ili križancima istih lajat ce još više. Ako spadaju u goniče, kao npr. popularni biglovi neće lajati već urlati.  

Ako pas pretjerano laje u vašem prisustvu, ono što prvo trebate uraditi jeste da ostanete mirni i staloženi. Obično vlasnici počnu ispravljati ovo ponašanje tako što počnu da viču i urlaju „NE“. Sa tim nećete ništa postići, naručito u slučaju lajanja. I onako pretjerano uzbuđen pas neće razumjeti da želite da prestane, već čuje kako se pridružujete njegovom lajanju tako što i sami ispuštate glasan zvuk. Nastojanjem da ispravite problem tako što se pridružujete već nastaloj buci samo još više podrstičete takvo ponašanje. Psi će uvijek oponašati svoje vlasnike!

Lajanje treba prekinuti pogledom i nježnim dodirom. Dokle god traje lajanje mazite svog psa smireno i na asertivan način. Najbolje rezultate možete postići dubokim i tihim „NE“ jer zvuči sličnije režanju upozorenja nego glasnom lajanju, a ne iskazuje vašu uzbuđenu energiju. Morate psu poslati poruku da je sve uredu i da vas njegovo lajanje ne uznemirava. Ovisno o uzroku zbog kojeg lajanje nastaje, uvijek ispravljajte to ponašanje pružanjem psu osjećanja ispunjenosti pomoću aktivnosti, discipline i naravno mnogo ljubavi.

Svako ko želi ili razmišlja o tome da uzme psa prvo bi se trebao informisati  o prirodnom ponašanju i potrebama koje pas ima, te o načinu kako psi uče. Tek tada ćemo izbjeći mnoge probleme u komunikaciji pasa i ljudi, što bi u konačnici trebalo smanjiti broj „nesporazuma“, te brojnost pasa koji su odbačeni zbog lajanja kao problema u ponašanju.

Autor teksta: Dr. sci. Nedim Šuta, spec.

Naslovna foto: freepik.com

Doktor bioloških nauka. Specijalista bihejvioralne biologije. FCI kinološki sudija. Uzgajivač pasmina Američka akita i Shiba Inu i vlasnika uzgajivačnice "Dr. Wolf kennel".

NO COMMENTS

POST A COMMENT